De adelaar

Het verhaal van de adelaar

De adelaar heeft de langste levensduur van zijn soort. Hij kan tot 70 jaar oud worden. Maar om die leeftijd te bereiken moet de adelaar een moeilijke beslissing nemen.

Als hij over de 40 jaar is kunnen zijn lange en flexibele klauwen niet langer de prooien grijpen die tot voedsel dienen. Zijn lange en scherpe bek wordt krom. Zijn oude en zware vleugels gaan, vanwege de dikke veren, vastzitten aan zijn borst en maken het moeilijk om te vliegen. Dan blijven er twee opties over voor de adelaar: sterven of door een pijnlijk proces van verandering gaan, dat 150 dagen duurt.

Het proces vereist dat de adelaar naar een bergtop vliegt en op zijn nest gaat zitten. Daar slaat de adelaar zijn bek tegen een rots totdat hij die los kan trekken. Nadat hij die losgetrokken heeft, wacht de adelaar totdat er een nieuwe bek gegroeid is, waarna hij zijn klauwen lostrekt. Als de nieuwe klauwen weer aangroeien, begint de adelaar zijn oude veren uit te trekken. En na vijf maanden, maakt de adelaar de beroemde vlucht van zijn “wedergeboorte” en leeft nog eens 30 jaar!

Waarom is deze verandering nodig? Vaak moeten we, willen we overleven, door een proces van verandering heen. Soms moeten we afrekenen met oude herinneringen, pijnlijke gebeurtenissen, denkbeelden, overtuigingen, gewoonten, destructieve patronen of tradities. Pas als we vrij zijn van oude lasten, kunnen we de toekomst vrij tegemoet gaan.

"Wie het van de Heere verwachten zullen nieuwe kracht ontvangen." (Jesaja 40: 31)

Leef jij? Of zit je je leven gewoon uit?

Onze ballast kan het leven (te) zwaar maken. Het helpt dan om beslissingen te nemen net zoals de adelaar. Dat kan heel moeilijk zijn want je moet voor jezelf besluiten of je er wat mee wilt doen. Wat is het gevolg daarvan? Wie of wat zou ik tekort doen als ik het op z'n beloop laat? Wat zou het mij opleveren als ik ermee aan de slag zou gaan?

Als de adelaar zich ontdoet van zijn ballast kan hij nog vele prachtige jaren vliegen/leven voor zichzelf en de ander. Maak jij de moedige beslissing om tot de kern te komen zoals God je heeft gemaakt? Pas als we vrij zijn van oude lasten die ons belemmeren kunnen we de toekomst vliegend/vertrouwend tegemoet.

Wie tot God komt, moet geloven dat Hij is, en een beloner is die het bij Hem zoekt. (Hebr 11:6)

Dan mogen we heel veel verwachten.